Minnesvärda släktingar från Örebro och Västernorrland

När man släktforskar träffar man på en del som är rätt så minnesvärda personer, och det är ju inte alltid lätt för er besökare att hitta dessa. Därför kommer jag här göra en liten lista på dessa personer. Bokstaven M eller P berättar om personen är från min mammas eller pappas sida. Alla har inte denna koppling ännu.


2014-03-08 11:15:11     [ Visa personen ]

(P) - Per Adolf Carlsson - Född 18/2 1849 Getabo, Lerbäck

Vem var unge herr Wret i Lerbäck

Anna Sophia Carlsdotter jobbar som piga i Getabo (Lerbäck församling) mellan åren 1847 och 1852. Tidigare var gårdarna vid Getabo hennes barndomshem, och hon föddes här 1820. Men föräldrarna lämnade platsen 1834 och flyttade till bland annat Skirtorpet.

Per Adolf Carlsson föds 1849 i Getabo som oäkta son till Anna Sophia Carlsdotter. Det sägs att hans far skulle ha varit vallon som råkat ut för en olycka som exempelvis drunkning eller gruvolycka strax innan Per Adolf föddes. Efternamn som Witt, White eller Whyte har det även pratats om, samt att han ska ha blivit kallad för "fransosen" på byggden. Råkade denna man ut för en olycka, eller gav han sig bara iväg? Den stora frågan är även, var han far till Per Adolf?

Jag har gjort en mindre utredning och det nämns ett namn om en dräng Per Johan Wret som jobbar i Solberga. Han är 23 år gammal och dör 14/10 1848 som är fyra månader innan Per Adolf föds. Men det står inget om varför han dog så tidigt. Men Per Johan Wret passar bäst in i bilen med ålder, att han dör och det efternamn som han bär. Anna Sophia föräldrar bor vid tillfället vid Masugnstugan på Trehörnings ägor och Solberga ligger under Mariedams ägor. Väldigt nära varandra, men Anna Sophia jobbade som piga i Getabo och det är en lite längre tur att ta sig för att träffa en hjärtevän.

Per Johan Wret föds i Lyrestad den 6/3 1825 och hans föräldrar är Per Johan (Petter) Wret den äldre och Henrika Carlsdotter.

Per Johan (Petter) Wret den äldre
Har försökt att följa Per Johan (Petter) Wret den äldre för att se vad namnet Wret kommer ifrån. Men det är hittills varit en svår uppgift. Han ska vara född 3/12 1785 i Tysslinge. När man kollar födelseboken hittar man en möjlig mor som heter Catharina Jonsdotter. Per Johan ska då var född utom äktenskapet. Men i husförhören finns många notiser on en dräng Jonas Persson som flyttar till Nora samma år som Per Johan föds.

När väl Per Johan gifter sig nämns namnet Johannes som kan varan namn på hans far. Jag har försökt att följa Catharina Jonsdotter och hennes sons väg när de flyttar runt, men det är för tillfället omöjligt. Men släktforskning är som en vin eller ost, den behöver bara mogna till sig lite. Sedan är den perfekt!

Per Johan (Petter) Wret den äldre dyker helt enkelt upp i Undenäs där han jobbar som klensmed vid Göta kanal för Forsvik. Här träffar han Henrika Carlsdotter som han gifter sig med 30/5 1813. De flyttar sedan vidare och han nämns många gånger som en mycket god smed. 

1833 mister Per Johan sin hustru Henrika i lungsot, men han gifter om sig 1848 i Kristinehamn där han bor kvar fram till sin död 1856.

Smedsläkte Maxe vid Forsvik bruk
Hustrun Henrika Carlsdotter har även hon smide i blodet. Hon föddes 18/7 1791 i Undenäs som oäkta dotter Maria Maxe. Men namnet Carl nämns i födelseböcker och även i död-boken när Henrika dör 1833 i Älgarås. Då nämns fadern med ett efternamn som jag inte kan tyda.

Maria Maxe är själv dotter till en lång rad smeder vid bland annat Forsvik Bruk. Henns far Sven Maxe var hammarsmed och föddes själv 1738 i Undenäs på Forsvik. Släkten fortsätter bakåt till bland annat hammarsmeden Nils Maxe som föddes 1658 och som sedan dog 1758 i Mölltorp.

När denna gren följs så finns det inte direkt koppling till någon vallon som så sent som 1849 tog sig till Lerbäck församling. Men smide var något som föll Per Adolf Carlsson i smaken och även hans son Paul Edvin Karlsson som föddes 1869.

- En sida som handlar om Maxe släkten.


2013-02-20 15:55:44     [ Visa personen ]

(M) - Carl Ludvig Fritz - Född 1/1 1754 , Katarina församling

År 1754 föds Carl Ludvig Fritz som kommer att bli vår anfader för Fritz släkten. Han är även skaparen av släktens långa tradition som skoamkare. Resan går från Mariefred, Västerås, Örebro och slutligen till det lilla torpet Karlstorp i Eker församling.

http://familjegren.se/dokument/skomakare-fritz.pdf


2013-01-31 16:22:28     [ Visa personen ]

(M) - Anders Andersson - Född 1/1 1744 ,

För många år sedan flyttade min farbror Ingemar med sin familj från Stockholm till Rudsjö i Fjällsjö församling. De visste att hans mor var från Östersund, men vem kunde ana att han hade släkten runt knuten. På 1750-talet bodde en man som heter Anders Andersson i Sunnansjö i Fjällsjö församling. Denne man är anfader till oss, och han fick barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Släkten spredsig i församlingen och vissa tog sig även till Rudsjö där Ingemar köpte sitt hus.

Gå in på denna Anders Anderssson och klicka på foten så får du upp hur denna släkt i Fjällsjö har grenat ut sig under årens lopp.


2012-09-19 21:08:30     [ Visa personen ]

(P) - Otto Napoleon Viktor Borg - Född 21/10 1905 Tuve, Göteborg

Här har vi en story som värmer mitt hjärta när jag släktforskar. Min farfars mor Elin gifter sig 1896 med Järnarbetare Karl Arvid Svensson från Kungsholmen. Elin jobbar som kokerska åt rallarna och Karl Arvid arbetar snart upp sig till järnvägsarbetareförman och tar nytt efternamn som blir Borg. Elin jobbar runt omkring bland järnvägsarbetarna och bland annat befinner hon sig i Göteborg.

Elin får tre barn, men inget ut av dessa är hennes man Karl Arvid far till. Min farfar Otto föds 1905 i Tuve församling, Göteborg som oäkta son. Men som tur är så står hans far med i födelseboken med namnet August Viktor Johansson. Trots detta får Otto ta sig Karl Arvid efternamn Borg.

Nu får man tanken att Elin bara har haft en tillfällig förbindelse med August i Göteborg. Allt tär naturligtvis på äktenskapet mellan Elin och Karl Arvid. Det nämns bland annat att Elin flyttar ner till Tuve igen 1906. År 1907 är allt ett faktum då det finns uppgifter på att Karl Arvid Borg är ensamstående och nu sjöman, och Elin är frånskild arbetarehustru. Hon bor nu på Tegelbruksvägen 84 i Brännkyrka församling.

Jag börjar nu kolla upp vem August Viktor Johansson egentligen var och följer hans väg genom olika församlingar kring Uppsala. Men så året 1912 så flyttar han åter igen och jag kan inte tro mina ögon. Denna gången går färden till Brännkyrka. Jag slår genast upp honom i Stockholms Rotemansarkivet och finner att han 1913 bor på Tegelbruksvägen 84. Samma ställe som Elin och hans son Otto. Det står inget om att de bor tillsamman... Men det är ingen slump, det var ingen tillfällig förbindelse. Elin och August fick varandra. Men de får tyvärr bara fem år tillsammans då August dör 1917 bara 46 år gammal.


2012-05-07 19:19:07     [ Visa personen ]

(M) - Per Andersson - Född 1/1 1683 , Ramsele

Har släktforskat på denne mans barn och barnbarn osv.


2006-05-13 15:18:52     [ Visa personen ]

(P) - Eric Högberg - Född ,

Jag har hittat en man som heter Jerry Högberg på nätet som jag är släkt med på mycket långt håll. Han gav mig mycket bra information om vår gemensamma anfader.


2006-05-04 13:16:32     [ Visa personen ]

(M) - Hans Olofsson - Född 1/1 1666 ,

Jag har under ett antal veckor följt släkten Schöllin och kommit enda tillbaks till 1666 till en herre som hette Hans och som bodde i Sköllersta församling. Jag har släktforskat och följt så många barn och barnbarn osv som jag kan till denna man och det är en imponerande syn att se hur många personer det blir.


2006-03-06 12:56:51     [ Visa personen ]

(M) - Olof Almqvist - Född 24/7 1798 Ormestad ägor, Almby

Fick ett tips i går av min mors kusin Barbro som också släktforskar om ett fynd som hon har gjort i släkten Almqvist.

Den 20 Augusti 1832 födde Anna Olsdotter, Hedberg en dotter Sophia Albertina. Dottern föddes med två huvud. Det står att den ena huvudet var dödt och outbildad. Flickan dör två månader senare den 12 september. I födelseboken finns en liten skiss över hur det såg ut.


2006-03-05 14:38:20     [ Visa personen ]

(P) - Peter Toresson - Född 1/1 1721 , Lerbäck

Denna person och familj med barnbarn bodde i Öjetorp i Lerbäck församling i minst 115 år. Från början av husförhören till det sista fanns hans familj där.


2006-03-01 19:37:01     [ Visa personen ]

(M) - Nils Olsson - Född 1/1 1719 , Ekeby

Jag har en längre tid följt Nils Olsson och hans barn, och det är väldigt otroligt vad en person kan breda ut sig med barn, barnbarn och så vidare.

Klicka på "Visa personen" och gå sedan längst ner på informationssidan om Nils Olsson och klicka på den lilla grå foten, för att se hur han och barnen har spridit ut sig under årens lopp.


2006-03-01 18:19:58     [ Visa personen ]

Greta Lisa Andersdotter - Född 26/4 1811 Björka, Ekeby

Jag har i dag släktforskat på denna person som är ett sidospår i mitt släktträd, och jag tycker hon och hennes man är rätt minnesvärda eftersom de har flyttat så mycket i sina liv.

Hennes man heter Olof Borg och jobbade som brandvakt och de flyttade nästan varje år med sina fyra barn. Det som gör det mer speciellt är att många år efter att Olof blivit enkling, emigrerar han som 74 åring till Nord Amerika.


Här under finner du de mest minnesvärda foton som kan vara intressant att visa upp.

Ingemars hus i Rudsjö 1973

Holmström

Rekrytundervisning

Växlingskort 1948

Johan Joachim Agrell

Skiljobrev 1913

Husmorspallen

 

Om Familjegren CMS

Med Familjegren CMS blir det roligare med släktforskning. Detta webbaserade släktforskningsprogram ger dig en större frihet där bara din fantasi kan sätta gränser.

Gränsnittet för information över personer är enkelt och du hoppar lätt fram och tillbaka i trädet medans det växer fram. Med extra information från husförhören kan man sedan lätt följa vart släktingar har befunnit sig.

I detta CMS skapar du enkelt nya sidor med den information du vill dela med dig ut av och fotoalbumet ger dig möjligheter att ladda upp foton som sedan enkelt kan kopplas till personer eller platser.

Familjegren på Facebook

 

Familjegren CMS - Familjeträd för Örebrosläkterna Borg och Fritz. Kontakta den släktforskande webbmastern vid frågor.