Eric Högberg

Namn: Eric Högberg ID: ( 1110 )
Fader: ID: ( )
Moder: ID: ( )
Född:
Döpt:
Faddrar:
Gift:
Med: Greta Löfgren ID: ( 1111 )
Barn:

[ 1757 ] Lars
Död:
Begravd:
Levnadsålder enligt dödboken:
Dödsorsak:
Titel - Yrke:
Övriga uppgifter:

Tack vare att jag hittade Jerry Högberg på internet så kunde han berätta mycket om denna grenen av vår släkt. Jerry härstammar från Lars lillebror Johan Hindrik. 1754 kom en Erik Högberg till Västsura gård i Sura församling. I inflyttningsboken står det inte varifrån han kom, det står bara namnet på den präst som skrev ut flyttningsbetyget - nämligen bataljonsprästen A. Flodman. Erik kom att arbeta som frälseinspektor på Västsura gård till och med 1763. 1755 flyttar en kvinna (amma kallas hon i inflyttningsboken i Sura) Greta Löfgren till Västsura gård. Enligt inflyttningsboken kom hon närmast från Kolbäck, men jag kan inte finna henne där. Naturligtvis träffar hon Erik där och tycke uppstår så till den milda grad att Lars blir till innan de ens är gifta. Han är alltså född utom äktenskapet 1757-10-08 (enligt mitt sätt att läsa födelseboken). Prästen i Sura uppmanar dem att gifta sig, vilket de också gör 1759-0929 i Ramnäs (U). 1760-03-17 föds min anfader, Johan Hindrik och 1761 föds en syster Cajsa Greta i Sura (U). Efter 1763 flyttar de först till Björskog som frälsefogde och sedan 1763 till Fiholm i S:t Rytterne (U) där han också var frälseinspektor (som han nu kallas). Ett år senare, 1764 försvinner han och familjen fullständigt utan att lämna något spår efter sig i kyrkböckerna i S:t Rytterne. Jag har letat i flera år efter honom men inte funnit honom. Anledningen till att familjen börjar flytta är inte alldeles smickrande. 1762 kallas Erik inför tinget för att han skall ha misshandlat en underlydande. Enligt domboken hade en dräng på gården varit uppstudsig så till den milda grad att Erik hade slagit honom. Ägaren av Västsura gård, Assessor Tersmeden försökte försvara Erik med hänvisning till adelsprivilegierna, men rätten ansåg att misshandeln hade varit så grov att han gått över gränsen för vad adelsprivilegierna tillät. Han dömdes till böter. Ett år senare flyttade alltså familjen. Man kan misstänka att han gjort sig omöjlig i bygden och därför såg sig tvungen att flytta. Tack Jerry! Jag har tittat i husförhören över Västsura gård och jag hade aldrig kunnat hitta dem där. Det är inte lätt att utläsa vad de skrev på 1700-talet. Om ni som jag undrar över vad en frälseinspektor har för arbetsuppgifter, så hittade jag detta när jag sökte runt på internet. En person som är arbetsledare på och har uppsikt över lantegendom (utan att själv deltaga i landtbruksarbetet), det vill säga ungefär detsamma som en befallningsman. En frälseinspektor hade denna syssla vid ett frälsegods, det vill säga en större lantegendom som ägdes av en adelsman.

Lämna gärna en kommentar... Ni är välkomna att bidra med bilder och information, för att de ska bli så korrekt bild som möjligt av personen.

Husförhör och besökta platser:

Eric Högberg är släkt till mig i rakt nedstigande led.
Eric Högberg är det längst jag har tagit mig till i denna gren. Klicka på foten om du vill se familjeträdet på hans barn och barnbarn

Gå i mina fotspår
 

Om Familjegren CMS

Med Familjegren CMS blir det roligare med släktforskning. Detta webbaserade släktforskningsprogram ger dig en större frihet där bara din fantasi kan sätta gränser.

Gränsnittet för information över personer är enkelt och du hoppar lätt fram och tillbaka i trädet medans det växer fram. Med extra information från husförhören kan man sedan lätt följa vart släktingar har befunnit sig.

I detta CMS skapar du enkelt nya sidor med den information du vill dela med dig ut av och fotoalbumet ger dig möjligheter att ladda upp foton som sedan enkelt kan kopplas till personer eller platser.

Familjegren på Facebook

 

Familjegren CMS - Familjeträd för Örebrosläkterna Borg och Fritz. Kontakta den släktforskande webbmastern vid frågor.